Pārtikas tehnologs paskaidroja, kurus produktus nevar mazgāt un kuri noteikti jāmazgā. Tu būsi pārsteigts

Pārnākot mājās ar pārtikas precēm no lielveikala, šķiet pašsaprotami nomazgāt daudzus produktus. Bet ir daži produkti, kas rada šaubas: vai ir vērts mazgāt gaļu, vai ir nepieciešams skalot augļus ar neēdamu mizu utt. Šodien pastāstīšu, kuri produkti nav jāmazgā, un kuri jāapstrādā ar mazgāšanas līdzekli.

Augļi un žāvēti augļi

Jāmazgā augļi ar ēdamu un pat neēdamu mizu: banāni, apelsīni, melone, arbūzs. Parasti citrusaugļus labāk apliet ar verdošu ūdeni, lai no mizas nomazgātu baktērijas un kaitīgās vielas. Augļi ar neēdamu mizu ir jāmazgā, jo, mizojot vai griežot mizu, baktērijas nokļūst uz tās daļas, ko cilvēks ēdīs.

Vīnogas jāsadala ķekaros un jānomazgā zem tekoša ūdens, žāvētos augļus vairākas minūtes izmērcē verdošā ūdenī, pēc tam nokāš un vēlreiz nomazgā žāvētos augļus. Mēs nezinām, kā un kur tiek uzglabāti žāvēti augļi no veikala, bet tajos ir daudz netīrumu. Jāmazgā pat iepakotus žāvētos augļus!

Graudaugi

Zem tekoša ūdens ir nepieciešams izskalot gan fasētus, gan nefasētus graudaugus. Cieti saturošie un citi graudaugi vairākas reizes jāmazgā zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no putekļiem un netīrumiem. Piemēram, griķos dažreiz ir pat oļi, ne velti mana vecmāmiņa vienmēr izšķiroja griķus un pēc tam rūpīgi nomazgāja.

Dārzeņi

Lai gan dārzeņus pirms gatavošanas pārsvarā notīra, tos nepieciešams mazgāt, ne tikai tad, ja uz dārzeņiem ir redzami netīrumi. Vispirms dārzeņus vajadzētu izmērcēt siltā ūdenī (īpaši kartupeļus, redīsus, bietes, mārrutkus), pēc tam notīrīt ar birsti un noskalot ar siltu un aukstu ūdeni. Pēc tam jūs varat gatavot ēdienu no tiem. Nav svarīgi, vai dārzeņi tika iepakoti veikalā, vai arī tie ir mazgāti pirms pārdošanas, visi dārzeņi ir jāmazgā. Pekinas kāpostus ir jēga sadalīt lapās, jo tajās var paslēpties kukaiņi.

Rieksti

Uz svara iegādātos riekstus pirms lietošanas noteikti nomazgājiet un iemērciet. Mērcētie rieksti satur vairāk vitamīnu un antioksidantu, tie labāk uzsūcas organismā. Rieksti jāmazgā tikai pirms lietošanas, jo pēc mazgāšanas tie ilgi neuzglabājas.

Konservi

Skārda kārbas mājās pēc iegādes jānoskalo ar ūdeni, jo, to atverot, no burkas virsmas visi netīrumi un baktērijas var nokļūt iekšā. Starp citu, konservēti dārzeņi, kukurūza un zirņi satur cukuru, tāpēc labāk pēc bundžas atvēršanas ir nomazgāt šādus produktus. Pēc konservu atvēršanas nekavējoties pārlieciet bundžas saturu nemetāliskā traukā, jo produkts burkā oksidēsies.

Zaļumi

Dilles, pētersīļus un citus garšaugus 15 minūtes vajadzētu mērcēt aukstā ūdenī. Labi atdaliet visus zarus un noteciniet ūdeni, pēc tam atkal noskalojiet zaļumu ķekaru zem tekoša ūdens. Kukaiņi var paslēpties vizuāli tīrās lapās, kas parādīsies tikai aukstā ūdens vannā. Bet iepakoti mazgāti salāti nav jāmazgā, jo tie zaudēs savu garšu.

Lasi arī: 8 istabas augi, kas nav toksiski suņiem un kaķiem

Gaļa un zivis

Putnu gaļu un sarkano gaļu nedrīkst skalot, jo baktērijas paliks izlietnē un uz griešanas dēļa. Skalojot citus ēdienus pēc gaļas mazgāšanas, baktērijas tiks pārnestas uz nomazgāto tīro pārtiku. Tā paša iemesla dēļ zivju, gaļas, augļu un maizes griešanas dēļiem jābūt atšķirīgiem. Pēc gaļas dēlis jāapstrādā ar citronu sulu vai sodu. Un vispār labāk zivis griezt uz dēļa, kas pārklāts ar pārtikas plēvi.

Sēnes

Saka, ka sēnes nav jāmazgā. Bet zemi neviens neēdīs. No vienas puses, sēnes ir jāmazgā, no otras puses, absolūti nav ieteicams tās ilgstoši mērcēt ūdenī. Sēnes, tāpat kā sūklis, uzsūc ūdeni un zaudē savu garšu.

Makaroni

Itāļi raud, ieraugot, ka kāds mazgā makaronus. Nav jēgas mazgāt. Pirmkārt, tas iznīcina visu garšu, un, otrkārt, neļauj makaroniem uzsūkt mērci. Nekad nemazgājiet makaronus, lai tie nesaliptu, tā vietā pievienojiet dārzeņus vai sviestu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment